Vad vill de som inte vill ha demokrati egentligen ha - och varför?

12.04.2025

I en tid när demokratin ifrågasätts på flera håll i världen är det viktigare än någonsin att förstå vad alternativen är – och varför vissa lockas av dem.

Vissa föredrar 𝗮𝘂𝗸𝘁𝗼𝗿𝗶𝘁𝗮̈𝗿𝗮 𝘀𝘆𝘀𝘁𝗲𝗺, där en stark ledare styr utan opposition. Det ses som mer effektivt, mer "handlingskraftigt" – särskilt i tider av oro och kris.

Andra förespråkar 𝘁𝗲𝗼𝗸𝗿𝗮𝘁𝗶𝗲𝗿, där religiösa lagar styr över demokratiska principer – med motiveringen att moral och "rätt" inte kan avgöras i val.

Vissa vill ha 𝘁𝗲𝗸𝗻𝗼𝗸𝗿𝗮𝘁𝗶, där experter snarare än folkvalda styr. Demokrati uppfattas som för långsam, för känslostyrd, för spretig.

Och det finns de som stöttar en "𝗶𝗹𝗹𝗶𝗯𝗲𝗿𝗮𝗹 𝗱𝗲𝗺𝗼𝗸𝗿𝗮𝘁𝗶" – ett slags folkstyre där institutioner, medier och rättssystem undermineras till förmån för majoritetens vilja (eller rättare sagt, den styrandes tolkning av den).

När människor vänder sig bort från demokratin kan det bero på att de känner oro, frustration eller misstro mot systemet. För de som vill ha ett mer auktoritärt styre är det därför 𝘃𝗶𝗸𝘁𝗶𝗴𝘁 𝗮𝘁𝘁 𝘀𝗸𝗮𝗽𝗮 𝗱𝗲𝗻 𝗼𝗿𝗼𝗻 𝗼𝗰𝗵 𝗺𝗶𝘀𝘀𝘁𝗿𝗼𝗻 𝗵𝗼𝘀 𝗺𝗮̈𝗻𝗻𝗶𝘀𝗸𝗼𝗿 𝗺𝗲𝗱 𝗮𝗸𝘁𝗶𝘃 𝗜𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀𝗽𝗮̊𝘃𝗲𝗿𝗸𝗮𝗻. Genom att skapa en känsla av kaos så får de människor att längta efter kontroll och trygghet – även om priset är mindre av frihet och öppenhet (helst för andra grupper än den man själv tillhör…).

Just därför är det avgörande att vi påminner oss om vad demokratin faktiskt ger:
✔️ 𝗠𝗮𝗸𝘁𝗱𝗲𝗹𝗻𝗶𝗻𝗴 - med starka institutioner som granskar varandra för att förhindra korruption.
✔️ 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝗮𝗿𝗲𝗻𝘀 – med möjlighet att få insyn i beslutsprocesser och därmed att påverka genom en öppen debatt.
✔️ 𝗥𝗮̈𝘁𝘁𝘀𝘀𝗮̈𝗸𝗲𝗿𝗵𝗲𝘁 – från gemensamma beslut om lagstiftning till helt fristående åklagare och domare.
✔️ 𝗠𝗼̈𝗷𝗹𝗶𝗴𝗵𝗲𝘁 𝘁𝗶𝗹𝗹 𝗳𝗼̈𝗿𝗮̈𝗻𝗱𝗿𝗶𝗻𝗴 𝘂𝘁𝗮𝗻 𝘃𝗮̊𝗹𝗱 – en utdragen och öppen beslutsprocess gör att alla får en chans att argumentera för sin åsikter och därmed bidra till förändring.
✔️ 𝗦𝗸𝘆𝗱𝗱 𝗳𝗼̈𝗿 𝗺𝗶𝗻𝗼𝗿𝗶𝘁𝗲𝘁𝗲𝗿 – lagar med insatser för att stötta minoriteter samt offentligt arbete för att motverka diskriminering.

Demokrati är inte perfekt. Men alternativen är i alla fall i mitt tycke inte bättre – bara snabbare, hårdare och tystare.

Vi behöver förstå världen för att kunna värna om det vi har. Inte minst när krafter som inte vill ha öppen debatt och fria val växer sig starkare.

Bildskapare: Paul Megens